Kerron pienen tarinan, jota Joensuussa jopa ihmeeksi kutsutaan; tarinan josta myöhemmin kasvoi legenda; legendan jonka opetukset elävät yhä, sillä siihen kiteytyy jotakin hyvin olennaista yhteisten unelmiemme tavoittelusta.

Lähes neljä vuotta sitten Joensuussa alkoi myyttinen matka: rohkeat ja ennakkoluulottomat psykologian opiskelijat päättivät perustaa oman yrityksen, jonka avulla he voisivat jo opiskeluaikanaan tehdä vaativaa psykologista konsultaatio- ja koulutustyötä. Koska nämä löytöretkeilijät olivat vasta toisen vuoden opiskelijoita, ei vaihtoehtoja yrityksen toimialaksi ollut montaa. Nämä noviisit olivat rehellisiä itselleen ja tajusivat, etteivät tosiasiassa tiedä psykologiasta vielä mitään. Yhden asian he olivat kuitenkin todistaneet tietävänsä: kuinka päästä opiskelemaan yhtä maamme vaikeapääsyisimmistä opiskelualoista.

Matkaajat valitsivat vaikutusteorioiden viidakosta Banduran minäpystyvyyden, ja rakensivat siitä intervention rungon. Kehittämänsä Psykologiaan-menetelmän avulla he päättivät parantaa kurssille osallistujien valintakoevalmiutta. Motivoitunut, ahnas ja useita kertoja kirjat pureskellut piraijaparvi vaatisi parasta asiantuntemusta; jokaisen opettajan oli kehitettävä sekä opetusaiheensa osaaminen että omat ryhmänohjaajataitonsa huippuunsa. Lopulta omistautuminen tavoitteelle ja usko omaan osaamiseen ja palkittiin: kurssilaisia suorastaan tulvi oppiaineeseemme!

Tämä kertomus opettaa, että rohkeus, luovuus ja sitkeys kantavat pitkälle. Olisi unelmamme sitten psykologin ammatti, oma yritys tai tasa-arvoinen avioliittolaki, on joskus jaksettava taistella: vaikka ideoiden ja yritysten kilpailu maailmassa on usein häijyä, raakaa ja lyhyttä, voimme pärjätä, jos työskentelemme täydellä sydämellämme. Aito halu auttaa, ja usko omiin ja muiden unelmiin vievät pitkälle.

Vaikka Joensuun ihme ei ole mitään suurten kaupallisten valmennusfirmojen rinnalla, voimme olla siitä ylpeitä: tarina on pieni ja kaunis - ja sellaisena se tuleekin pysymään. Tämän tarinan tulokset istuvat nyt Itä-Suomen yliopiston lounasravintoloissa, lukevat Psykologi-lehteä ja opiskelevat omaa unelma-alaansa. Kertomuksen kertojille taas riittää, että he uskalsivat yrittää ja pystyivät ylittämään itsensä. He myös saivat auttaa niitä, jotka tavoittelivat unelmaa, jonka luultavasti jokainen tämän lehden lukija on joskus jakanut heidän kanssaan.

”I have a dream” sanoi eräs mies yli 50 vuotta sitten. Sitten hän muutti maailmaa. Pystymmekö me tekemään samoin?

Ilmestynyt Psykologilehdessä 6/2014